onsdag 3 september 2008

Veckans Piece v. 36!

Året är 2001, graffitin i Karlstad har nått en av sina toppar och det målas en hel del runt om i staden, dagligen kan vi se nya målningar i tunnlar, betongväggar, baracker och viadukter. Samtidigt gör kommunen och brottsförebyggnade centrum allt dom kan för att stoppa graffitin. Nolltoleransen försöker eftersträvas men misslyckas. Många målningar får sitta i nån vecka innan dom saneras.
En morgon finns plötsligt en grön gråtande hund på en transformatorstation inte långt från servicehuset på hagaborg. Man kan verkligen se sorgen i hundens ögon och man känner medlidande. Många som går på gatan stannar upp ett ögonblick för att titta på hunden och ett smile breder ut sig på deras ansikten. Då och då hör man någon säga "vilken söt hund!" Många stannar upp och fotar hunden med sina mobiler.

Målningen har utförts av characterspecialisten LEDSEN som alltid gör gråtande characters oftast i form av söta djur och nästan aldrig signar målningen med årtal eller liknande. Oftast står det endast ledsen bredvid målningen. Om målningen framhäver hans egna känslor får vi aldrig veta, men en sak är säker, denna gråtande hund är i särklass karlstads mest kända character-målning. Många ser den inte ens som graffiti, dom säger att det är konst (som om graffiti inte skulle vara det).

Efter några veckor kommer sanerare från kommunen för att sanera transformatorstationen och får syn på hunden. Dom sanerar allt förutom just hunden på grund av att pansionärer som bodde i närheten protesterade och ville ha kvar den. Ännu några månader går och sanerarna från kommunen kommer tillbaka, denna gång är dom bestämda på att hunden skall bort, den är målad olaglig och klassas som klotter och skadegörelse. Trots protester från närboende barn, vuxna och pansionärer så möter denna gröna gråtande hund sitt slut...

Jag vänder mig till er som är emot graffiti:
Vad är snyggast?
Denna gröna gråtande hund eller en grå betongvägg?

Och med dom ordet avslutar jag artikeln om veckans piece...